Thursday, September 3, 2009

Pencarian Hala Tuju Hidup


Semakin lama, semakin dewasa setiap remaja Malaysia. Semakin lama semakin menuju alam dewasa yang menjanjikan sejuta mehnah dan tribulasi untuk ditempuhi. Apakah tujuan sebenar hidup ini yang menjadi tanda tanya yang semakin meruncing di dalam hati setiap yang bergelar makhluqat di muka bumi ini??

Tidak diciptakan manusia melainkan untuk beribadat kepadaNya- ya Rabb Yang Maha Kuasa menjadikan semua makhluk yang ada. Menjadikan daripada tiada kepada ada, dan meniadakan daripada ada kepada tiada. Maka, sehingga kini setiap yang bergelar remaja muslim, sekiranya masih tertanya-tanya kemanakah halatuju nya, maka, perkara pokok ini perlu di selesaikan. Selesaikan perkara fardhu ini dahulu. Selesaikan rukun iman yang lima itu, kemudian selasaikan rukun iman yang enam itu. Selepas itu, ketahuilah dan yakin lah, Tuhan bersamamu.

Zaman remaja merupakan zaman gila-gila. Zaman remaja mempunyai trend kegilaan sendiri yang sudah pasti menduga sang penjaga, kerajaan memerintah dan sebagainya. Zaman remaja ini, jika seseorang itu mempunyai kegilaan yang tertentu. Sekiranya ianya terdorong kearah kebaikan, alhamdulillah. Jika kearah keburukan, nau`dzubillah. Sebagai contoh, sekiranya seseorang remaja itu sibuk mengkaji kejuruteraan, dan dia merasakan bahawa seronok untuk terus mengkaji, dia akan menemui kegilaan untuk terus mengkaji. Dan idea-idea yang dilahirkan adalah diluar pemikiran sang pendewasaan. Akan tetapi, sekiranya pemikiran dan kegilaannya adalah merempit, dan yang menjadi kegilaannya adalah mengkaji bagaimana motor itu bolah dilajukan lagi diluar kemampuan jurutera jepun sekalipun.

Begitu juga dengan semangat ekstremis yang ada pada muda-muda sekarang ini juga terdorong dengan perkara-perkara tersebut. Yang beridealisme, sekiranya ia merasakan bahawa yang diperjuangkan itu adalah benar, maka akan di ganyang sehebat-hebatnya. Sehingga berdemonstrasi, membuat kacau dan sebagainya.

Itulah hebatnya generasi muda. Bilakah kegilaan ini akan mula merudum grafnya?? Apabila semakin meningkat dewasa, berumah tangga, beranak pinak... Maka, Bapak Sukarno pernah berkata, berikan aku 10 orang pemuda yang mana hatinya mampu berkorban apa sahaja untuk berjuang, akan aku gegarkan dunia ini!!

No comments: