Monday, October 19, 2009

Kita mengurus atau kita diurus

Perbezaan ketara antara orang yang berjaya ialah pengurusan. Kita pandai mengurus, kita akan berjaya, jika kita gagal mengurus, kita akan gagal. Mari kita lihat kaedah pembuktian statement ni..

Orang yang berjaya dalam pelajaran, bijak mengurus masanya. Masa untuk belajar, bermain dan masa tidur dan lain2. Orang ini juga bijak mengurus momentum kejayaannya. Selain itu, ada juga golongan yang tiddak mengurus. Tetapi,die mengurus the next day clearly. Pecutan untuk exam mula bila,pecutan untuk asgment mula bila. masanya banyak bermain. Tetapi dia menguruskan masa yang effektif dan berkualiti untuk belajar.

Peniaga yang berjaya juga bijak mengurus. Bijak mengurus masa, dan bijak mengurus akaun perniagaan. Perbezaan yang ketara antara peniaga yang berjaya dan peniaga yang gagal ialah data perniagaan. Data ini juga perlu diurus sebaik mungkin. Tidak boleh hanya berharap sahaja akan untung tanpa melihat dan menganalisa data perniagaan. Peniaga yang berjaya juga bijak mengurus peluang. Tidak melepaskan peluang itu sia-sia sahaja tanpa melakukan plan of action untuk menggenggam keuntungana berlipat kali ganda.

Pemimpin yang berjaya ialah pemimpin yang bijak mengurus masa, mengurus tanggungjawab dan mengurus wang rakyat akan disayang rakyat dan menjadi pemimpin yang terbaik. Bijak mengurus nafsu untuk tidak mengaut wang rakyat secara haram.

Yang terakhir, hamba yang berjaya ialah hamba yang tahu, faham dan merasakan bahawa Allah S.W.T sentiasa melihat tingkah laku, perbuatan dan dia selaku hamba, akur dan patuh dengan perintah Tuhan, mengurus kehidupannya mengikut syariat Islam,dari segi pengurusan masanya, pengurusan hati, ibadah, perlakuan, percakan dan segala yang dilakukan berteraskan ajaran Islam yang sebenar..

No comments: