Monday, November 9, 2009

Kekalkan iman kami

Sumber: Muktar Suhaili as Sarawaki

Syukur kepada Allah Ta’ala Tuhan seluruh alam kerana masih beroleh kesempatan untuk meneruskan penghidupan dan mensyukuri rahmat kasih sayangNya. Semoga selawat dan salam sentiasa tercurah buat Kekasih Allah dan Rasul yang paling mulia, Nabi Muhammad SAW, keluarganya, para sahabatnya, para tabi’in, para tabi’at-tabi’in dan sesiapa sahaja yang mengikuti jalan yang lurus berpaksi kepada kebenaran Islam sehingga hari Kiamat.

Alhamdulillah, saya telah beroleh taufiq dan hidayahNya untuk turut serta dalam misi kemanusiaan membantu mangsa gempa bumi di Padang, Sumatera, Indonesia pada 22-27 Oktober 2009 yang lepas. Banyak ‘ibrah pengajaran yang diperolehi dan banyak juga muhasabah maknawi untuk diteliti secara terperinci. Atas segalanya, amat benarlah peribahasa orang Minangkabau: “Alam takambang jadi guru – Alam terkembang jadi guru” yang membawa maksud bahawa kita harus dinamis dan boleh belajar dari alam, harus boleh menyesuai dan mengembangkan diri di mana saja kita berada baik di rantau ataupun di kampung, serta kita turut dituntut mampu menjadi Rahmatan Lil ‘Alamin! Takana juo!

Saya menulis entri kali ini dengan niat ingin berkongsi rasa, menyebarluaskan pengalaman lewat pemerhatian jaulah dan mengembangkan fikir untuk sama-sama kita memperbaiki diri sebagai hamba Allah yang lebih soleh. Semoga penulisan ini juga akan turut memberi manfaat kepada tetamu ziarah yang budiman sekalian dalam banyak hal yang kita sama-sama cita-citakan bagi ummat yang mulia ini. Amiin Ya Rabb!

(Nota: Tertarik dengan peringatan kepada para bloggers: “Jika anda gian sangat nak menulis, menulislah yang kekal baik hingga ke lubang kubur. Yang memberkati anda dan kehidupan manusia.” Ini sahih!]

‘Ibrah 1: Meramaikan Pekerja Sukarelawan Dakwah Di Medan

Saya suka untuk memulakannya dengan memetik kata-kata daripada buku “Bahtera Penyelamat Dalam Kehidupan Pendakwah” tulisan Almarhum Ustaz Fathi Yakan yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu oleh Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin dan Ustaz Zawawi Ali. Kata-kata ini adalah muhasabah buat insan-insan yang benar-benar ingin menjadi pejuang agama tercinta agar terselamat dari sifat buruk kemunafiqan. Mungkin juga muhasabah khusus buat pimpinan gerakan-gerakan Islam di Malaysia yang kini ‘bertelagah’!

Sheikh Fathi Yakan rahmatullah ‘alaih menulis:

“… Para pendakwah Islam patut insaf bahawa pendokong-pendokong dakwah ialah para mujahid dan para syuhada’. Mereka bukan sekadar sebagai seorang ahli falsafah atau tukang pidato penggegar pentas semata-mata!!

… Keimanan bukan sekadar omong kosong. Malah beriman bukan sekadar iman teori; menggembur-gemburkan tentang Tarbiyyah Rabbaniyyah dengan lidah ataupun ungkapan yang enak kedengarannya di lidah sahaja.

… Sesungguhnya berjihad dengan lisan memang mudah. Ramai yang melakukannya tanpa mengenal lelah. Malah jihad seperti ini mungkin disertai oleh ramai di kalangan orang yang tamakkan populariti serta kemahsyuran di kalangan orang ramai. Akan tetapi jihad dengan harta amat sukar bagi jiwa yang berpaut kepada dunia, takut miskin dan bimbang untuk menderma.”
Sepanjang berada dalam misi kemanusiaan ini, seperkara yang menyeronokkan saya ialah bila ummat yang dipisahkan oleh sempadan negara (insya Allah tidak terpisah oleh sempadan aqidah) dapat sama-sama bekerja dan beroperasi sebagai satu jamaah yang saling lengkap-melengkapi. Yayasan AMAL Malaysia telah berganding bahu dengan rakan seperjuangan sefikrah yang menganggotai Badan Bukan Kerajaan (NGO) atau di Indonesia disebut sebagai Lembaga Swadaya Masyarakat (LSM) termasuklah Baitul Maal Indonesia, Muslim Care, Consuyu Turki, Bulan Sabit Merah Indonesia (BSMI), DSUA, IMWU, PPA, P3B (PKN) dan Relawan Partai Keadilan Sejahtera (PKS). Semuanya hadir bersatu sebagai sukarelawan demi untuk mengembangkan dakwah melalui wasilah kemanusiaan. Masing-masing bersilaturrahmi kerana Allah!


Peduli Kemanusiaan Sumatera Barat Kerjasama NGO Malaysia-LSM Indonesia.

Tazkirah Subuh atau KulTuM (Kuliah Tujuh Minit) yang disampaikan oleh Dr Abdul Rani, Naib Presiden Yayasan AMAL Malaysia yang menekankan pentingnya kita hidup dan mati semata-mata untuk Islam kerana Allah.

Bersama anak-anak Minang, generasi masa depan yang diharap-harapkan. Bangkitlah kalian saudara-saudaraku, harapan itu sentiasa ada!

Sesi AMAL Malaysia dan Baitul Maal Indonesia bersama masyarakat. Pak Jamal sedang menyampaikan kata-kata aluan yang kemudiannya diikuti dengan Tazkirah/ Pengisian Rohani oleh Ustazah Mariam Abdul Rashid.

Anak-anak Murid Tadika yang cekal belajar di bawah Tenda Buluh.

Sekolah Darurat yang dibina sebagai kelas sementara pasca gempa.

Gambar kenangan bersama bapak-bapak Tentera Nasional Indonesia (TNI) yang bertugas di lokasi gempa dan tanah longsor. Kelihatan di kiri sekali ialah Pak Jamal, Timbalan Presiden Yayasan AMAL Malaysia.

Sukarelawan AMAL Malaysia dan Relawan Partai Keadilan Sejahtera (PKS) menggunakan pickup untuk urusan logistik. Terima kasih teman-teman di atas semangat diberikan dan mohon maaf andai ada kekhilafan sepanjang bersama.

Bersama sahabat AMAL Malaysia Dr Rosli Allani (2 dari kiri) dan teman-teman Relawan PKS, Bapak Taizir Nasution, Wirdan Nevi & Suhermanto.

Semoga ukhuwah antara negara serumpun Malaysia-Indonesia akan terus kukuh. Hentikan ganyang, paterikan sayang!

Sesungguhnya, mujahid dakwah perlu diramaikan dan terus dikaderkan. Sebagaimana yang pernah saya tuliskan sekian kalinya sebelum ini betapa penegasan dakwah kini ialah kita memerlukan lebih ramai pekerja dakwah yang turun ke medan dan meminimakan pengkritik tetap dan perretorik tegar (baca: retorik semata-mata). Mudah-mudahan dengan usaha sebegini akan melahirkan satu thoifah (sekelompok manusia) yang mampu meraih kemenangan Islam dengan ciri-ciri yang diperlukan sehingga akhirnya Daulah dan Khilafah Islamiyyah yang diimpikan mampu direalisasikan.

Jalan itu masih panjang. Akan tetapi, thoifah itu perlu terus dizahirkan dan digerakkan. Soleh individual yang membawa kepada soleh sosial adalah kata kuncinya. Pembinaan barisan pekerja sukarelawan dakwah di medan yang benar-benar soleh dan seterusnya muslih dalam mengislahkan masyarakat adalah teras kejayaannya.

Mari sama-sama kita perhatikan testimoni dari mulut musuh Islam, Raja Reymond mengenai Salahuddin Al-Ayyubi dan tenteranya sebagai asas panduan tentang ciri-ciri dan prasyarat kemenangan. Raja Reymond berkata kepada Birnis si Pemuka Tentera Salib:

“Saya belum pernah melihat tentera sehebat mereka. Salahuddin dan pasukan tenteranya menjadi kuat bukan sahaja kerana jumlahnya yang banyak, namun kerana disiplin dan semangat jihad mereka. Pada waktu malam, mereka beribadat sepanjang malam dan pada waktu siang, mereka bagaikan singa lapar.”
Wallahi, inilah syarat kemenangan.. Para du’at itu perlulah: Malamnya bagai rahib merintih sayu, dihiris dosa air mata. Siangnya bagaikan singa di rimba, memerah keringat meluah tenaga!
‘Ibrah 2: Mari Menutup Buku Derita, Ayuh Buka Kitab Bahagia!
Hati siapa tidak tersentuh melihat kemusnahan rumah secara total di sana-sini… Hati siapa tidak merasa tersayat melihat anak-anak kecil merayu simpati bantuan di tepian jalanan… Hati siapa tidak terhiris kala gedung-gedung yang menjadi punca rezeki ranap tiba-tiba… Dan hati siapa tidak terdetik insaf tatkala melihat di depan mata sendiri 3 kampung (atau korong dalam bahasa Minang) tertimbus sepenuhnya akibat tanah longsor setelah Allah memperlihatkan qudratNya? Meski frekuensi getarannya mungkin berbeza satu dari yang lain berdasarkan sucinya nurani, akan tetapi saya yakin rasa itu pasti ada!
Gempa Bumi Memusnahkan Sebuah Rumah Kampung Di Desa
Gempa Bumi Menyebabkan Kerosakan Total Sebuah Rumah Di Desa
Gempa Bumi Meranapkan Sebahagian Rumah Kedai Di Tepian Jalanan
Gempa Bumi Merubah Kondisi Sebahagian Besar Rumah Kedai Di Kota
Gempa Bumi Turut Menggoncang Hotel Ambacang Yang Tersergam Di Kota
Bekas Tapak 3 Kampung: Lubuk Laweh, Cumadak & Kepolo Koto Yang Kini Menjadi Kubur Besar Kepada Lebih 250 Mangsa Yang Tertimbus Kesan Gempa Bumi Dan Longsor Di Gunung Tigo, Korong Patamuan, Kenagarian Padang Alai, Kecamatan V Koto Timur, Kabupaten Padang Pariaman, Provinsi Sumatera Barat

Apa yang pasti, tentu ada hikmah atas segalanya. Marilah kita melihat musibah dan bencana ini dari kacamata yang lebih positif. Percayalah betapa musibah itu adalah serampang 3 mata iaitu sebagai satu bala dan balasan dunia kepada manusia yang ingkar, peringatan kepada manusia berakal dan ujian buat mereka yang beriman. Sebagai contoh, bencana alam di sesebuah tempat yang menghapuskan seluruh penduduknya mungkin merupakan bala bagi penduduk tersebut yang ingkar kepada Allah, tapi ia merupakan peringatan kepada orang lain yang menyaksikan bencana tersebut. Mungkin juga ada benarnya kata-kata seorang teman kepada saya ketika khidmat di sana baru-baru ini betapa sekiranya manusia ini tidak bisa dibina, maka ada baiknya dibinasakan sahaja!

Maha Benarlah Firman Allah SWT:

“dan betapa banyak umat yang telah Kami binasakan sebelum mereka, (padahal) mereka lebih hebat kekuatannya daripada mereka (umat yang belakangan) ini…”

“Sungguh, pada yang demikian itu pasti terdapat peringatan bagi orang-orang yang mempunyai hati atau yang menggunakan pendengarannya, sedang dia menyaksikannya.” (Surah Qaf, ayat 36-37)
Maka di dalam usaha bantuan kemanusiaan sebegini, selain memberi khidmat kepada mangsa, sukarelawan juga perlu berperanan dalam memandaikan masyarakat lewat tarbiyyah musibah betapa selepas kesusahan pasti ada kesenangan dan di sebalik bencana tersirat nasihat bermakna. La tahzan! Bahkan tidak salah untuk kita mengatakan musibah itu nikmat bagi insan mengerti. Mudah-mudahan yang menerima musibah bersabar kerana Allah bersama orang-orang yang sabar dan yang hadir membantu ikhlas kerana hanya ‘amalan yang ikhlas diterima olehNya. Saudara-saudaraku di Padang… Mari menutup buku derita dan ayuh buka kitab bahagia!

‘Ibrah 3: Memberi Khidmat Atas Dasar Persaudaraan Itu Indah

Alhamdulillah, menyertai misi kemanusiaan harusnya memberi dan meninggalkan kesan bermakna kepada sukarelawan yang terlibat. Saya berpeluang memberi khidmat (meski mungkin tidak semaksimalnya) dengan terlibat dalam pembinaan Water Supply Tube Well atau dalam bahasa tempatannya Sumor Bor secara manual, mendirikan khemah-khemah sementara dan mengedarkan pakaian-pakaian kepada masyarakat setempat. Untuk rekod, sehingga kini Yayasan AMAL Malaysia telah menyediakan lebih 400 khemah sementara, sekurang-kurangnya 14 Sumor Bor selain sesi-sesi perubatan dan kaunseling percuma kepada mangsa-mangsa gempa di Padang.


Sumbangan rakyat Malaysia yang prihatin berupa pakaian untuk didistribusikan.

Khidmat Pemeriksaan Kesihatan dan Kaunseling AMAL secara percuma.

Alhamdulillah, belajar memberi khidmat dengan menyediakan Sumor Bor cara tradisional untuk bekalan air bersih kepada warga setempat.

Pembuatan Sumor Bor (Tube Well) dengan peralatan yang lebih canggih dan mengambil masa lebih cepat dengan biaya Rp15 juta untuk satu sumur yang diusahakan oleh LSM Aksi Cepat Tanggap (ACT).

Setelah lebih 8 jam menggali dengan injection air sedalam lebih 11 meter, akhirnya proses menyiapkan paip air bersih dari bawah tanah dapat dilaksanakan.

Alangkah gembiranya warga dengan adanya bekalan air bersih. Segembira-gembira pihak yang menerima, wallahi rasa kepuasan dan penat-lelah dalam memberi lebih menggembirakan! Erti hidup pada memberi...

Sebelum khemah sementara (rumah tenda) didirikan.

Selepas khemah sementara (rumah tenda) didirikan.

Dalam proses menyiapkan sebuah khemah sementara, belajar-belajar jadi tukang.

Sukarelawan AMAL bergotong-royong bersama menaikkan tenda khemah.

Foto kenangan bersama warga setelah khemah disiapkan. Semoga amal yang tidak sempurna diterima jua olehNya.

Kata-kata yang diungkapkan oleh warga ini terngiang-ngiang di telinga saya: “Terima kasih bapak-bapak Insinyur, Dokter dan Ustaz-ustaz yang sudi datang dari Malaysia untuk jadi kuli di Padang!”. Ianya adalah satu kata-kata yang terkesan kepada saya dalam masa 6 hari ketika menyiapkan Sumor Bor di sana. Selalunya selama ini sebagai Engineer kerjanya lebih hanya berurusan di kantor dan di depan komputer, akan tetapi di Padang menjadi buruh kasar atas rasa persaudaraan! Selalunya selama ini sebagai Doktor bekerja di klinik berhawa dingin dengan beroleh ‘bayaran lumayan’, akan tetapi ke Padang menjadi psikologist gratis meladeni rencam karenah semata-mata atas dasar persaudaraan! Selalunya selama ini sebagai Pemegang Ijazah PhD atau Ustaz yang memberi kuliah secara teori di kelas-kelas dan masjid-masjid, akan tetapi ke Padang menjadi du’at yang mempraktikkannya sebagai ‘amal jamae’i atas dasar ukhuwwah!

Ayuh bersama kita terus “Berkhidmat Untuk Kemanusiaan dan Ber’amal Kerana Allah”. Tujuannya bukan kerana mahu disanjung-sanjung atau ingin digelar manusia agung… Sedarlah diri bahawa siapapun diri kita, kita tetap Hamba kepada Allah! Sehebat manapun seorang itu, khidmatnya kepada kemanusiaan juga harus diperkasakan. Setinggi manapun duduk seseorang itu dalam ehwal dunianya, jasanya kepada insan lain jangan sesekali direndahkan.

Bicara Penutup

Sebagai penutup, saya suka untuk kongsikan pengisian khutbah yang saya perolehi ketika menunaikan Solat Jumaat di Masjid Muhammadiyah Bukit Tinggi, Sumatera Barat pada 23 Oktober yang lepas. Khatib menegaskan betapa ‘ibrah dari musibah ialah peripentingnya al-amru bil ma’ruf wan nahyu ‘anil mungkar (menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran) digerakkan dalam masyarakat. Ini kerana apabila bala ditimpakan oleh Allah kerana murkaNya atas sebab maksiat yang bermaharajalela, ia tidak hanya terkena kepada orang yang zalim tetapi turut juga orang yang soleh dalam kalangan mereka.

Justeru itu, setiap manusia selain daripada tidak berbuat zalim, harus juga melarang perbuatan zalim. Tujuannya adalah dalam rangka menyelamatkan kapal kehidupan manusia! Rasulullah SAW telah mengibaratkan hidup bermasyarakat seperti hidup di atas kapal yang sedang berlayar di tengah-tengah lautan:

“Perumpamaan orang-orang yang tinggal dalam sempadan-sempadan Allah itu adalah seperti suatu kumpulan manusia yang menaiki sebuah kapal. Setengah duduk di tingkat atas manakala setengah pula di tingkat bawah. Orang-orang yang duduk di tingkat bawah itu bila hendak mengambil air (dari laut) terpaksalah mereka melalui tempat yang diduduki oleh orang-orang yang di sebelah atas, lalu mereka berkata: ‘Kalau kita tebuk lubang di sebelah bawah kita ini untuk mendapatkan air tentu kita tidak akan mengganggu orang-orang yang di sebelah atas’. Maka kalaulah mereka dibiarkan melakukan apa yang mereka niatkan itu nescaya semua orang di atas kapal akan binasa. Kalau mereka dicegah nescaya kesemuanya akan selamat.” (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Semoga Allah mengampunkan kita semua atas kelemahan dakwah kita. Apa yang akan Allah tanya di Akhirat kelak bukannya sama ada kita berjaya atau tidak, akan tetapi sama ada kita telah buat atau tidak! FirmanNya:

“Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: “Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?” Mereka menjawab: “Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggungjawaban) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertaqwa.” (Surah al-A’raf, ayat 164).


Buat akhirnya, kepada semua pekerja dakwah…
Jagalah hati, jagalah ‘amal dan jagalah lidah!:

Kalau pedang melukai tubuh,
Masih ada harapan sembuh.

Tapi kalau lidah melukai hati,
Di mana ubat akan dicari?

Wallahu a’lam bissawab.

No comments: